Hoe kom je van ‘emotie-eten’ af?

Bij emotie-eten krijg je vaak – ineens- enorm veel dwang om te eten. Dit is vaak een gevolg van een emotie die je misschien niet direct herkent, zoals boosheid, frustratie, verveling, stress of verdriet. Door te gaan eten probeer je wellicht onbewust om rust te voelen of je emoties weg te stoppen. Eten kan dan voelen als een soort van troost. Op het moment zelf schakel je even je emotie uit en denk je gelukkig te worden van je ‘troosteten’. Toch krijg je daarna vaak last van een schuldgevoel. Je was net zo goed op weg met je dieet, maar je liet je weer even gaan door je emotie. Dit is een herkenbaar probleem voor veel mensen. De vraag is, hoe kom je hiervan af?

De oorzaak
Ga bij jezelf na wat de oorzaak is van je eetbuien. Probeer je de emotie weg te eten, jezelf te troosten met eten waar je blij van wordt, of heb je het juist ‘verdiend’ omdat je iets te vieren hebt? In plaats van dit op te lossen met eten, kun je deze emoties beter toelaten. Het is op zo’n moment ook goed om afleiding te zoeken; neem afstand. Ga iets anders doen dat dat je op dat moment aan het doen bent, op een andere plek. Ga lekker buiten wandelen, pak de fiets of lees een leuk tijdschrift. Door je gedachtes te verzetten zul je zien dat de emotie die je voelde misschien al wat is afgekoeld en de drang naar eten vermindert.

Herkenning
Herken je de momenten waarop je meer zin hebt in eten? Word ervan bewust waarom je op die momenten meer zin hebt om te eten. En in welk soort eten je vooral zin hebt. Door je hier bewust van te zijn, kun je de eetbuien gemakkelijker voor zijn. Wanneer je bijvoorbeeld altijd heel veel zin krijgt in chips als je onrust voelt, kun je dit voor zijn door geen chips in huis te halen. Dat klinkt heel simpel, maar het werkt. Je moet dan immers gericht naar de winkel om je ‘troostvoer’ te gaan kopen. Op deze manier denk je wel drie keer na en is de drang naar eten waarschijnlijk alweer verdwenen.  Schrijf je gedachten op of praat er met iemand over, zo krijg je steeds meer inzicht.  Geef aandacht aan je gedachten.

Heb geduld
Ben je erover uit en wil je stoppen met emotie-eten? Houd er dan rekening mee dat dit niet 1, 2, 3 veranderd is. Het is namelijk een gewoonte, en gewoontes duren nu eenmaal een tijdje om te veranderen. Word daarom niet boos op jezelf als het wel weer een keer fout gaat, maar leer hiervan. Ontdek waar je valkuilen liggen en hoe je deze voor kunt zijn. Geloof in jezelf dat je het kunt en het gaat je lukken!

Tenslotte iets om over na te denken: ‘dat je zin in iets hebt, wil niet zeggen dat je het ook daadwerkelijk hoeft te nemen.’

 

Wil je erbij geholpen worden van emotie-eten af te komen?Zoek een coach bij jou in de buurt.

zoek een coach button