U bevindt zich hier:  Straightaway.nl » Eet mee met de seizoenen!

Eet mee met de seizoenen!

Het is vaak makkelijk om voorgesneden groenten te kopen, zeker als je een druk gezinsleven hebt en veel werkt. Maar je kunt er ook voor kiezen om de groenten (en fruit) van het seizoen en uit de streek te eten. Het kost niet heel veel meer tijd om te bereiden, maar heeft vele voordelen, waarvan we er vijf voor je op een rijtje hebben gezet.

1 Heerlijke smaak
Bij groenten en fruit van het seizoen komt de smaak veel beter tot zijn recht. Als voorbeeld nemen we een aardbei welke je buiten het Nederlandse seizoen koopt. Deze komt veelal uit Zuid-Spanje en is daar onder plastic geteeld en geplukt voordat ze tot volle rijping zijn gekomen, omdat ze nog ruim 2.000 kilometer getransporteerd moeten worden. Een Hollands ‘zomerkoninkje’ heeft zijn heerlijke zoete smaak alleen in zijn eigen natuurlijke seizoen. Ze krijgen de tijd om onder de zon te groeien tot een heerlijk zoete aardbei en leggen een veel kortere weg af naar de winkel.

2 Goed voor het milieu
Groente en fruit kopen van lokale telers/boeren zorgt voor een vermindering van CO2-uitstoot. Er is aanzienlijk minder (gekoeld) transport nodig per vrachtwagen, boot of vliegtuig. Dit bespaart energie en brandstof, wat een grote impact heeft op het milieu.

3 Ze bevatten meer voedingsstoffen
Producten uit het eigen klimaat en uit het betreffende seizoen zijn ook de producten waar we lichamelijk gezien de meeste behoefte aan hebben. Seizoensgroenten en -fruit groeien op een natuurlijke manier en worden pas geoogst als ze rijp zijn. Ze bevatten hierdoor meer voedingsstoffen dan de buitenlandse groenten en fruit. Die worden in veel gevallen namelijk pas op bestemming kunstmatig gerijpt. Het product neemt daardoor minder lang voedingsstoffen uit de natuur op. Het is daarom belangrijk om voeding af te stemmen op je lichamelijke behoefte én op het seizoen. Zo hebben we in de winter meer behoefte aan warm en voedend eten, zoals havermout en maaltijdsoepen, en in de zomer aan koud en licht eten, zoals salades en smoothies. Wanneer we luisteren naar ons lichaam, kunnen we onze voeding afstemmen op onze behoefte. Zo werken we op een effectieve manier aan onze gezondheid.

4 Je eet gevarieerder
Zoals net aangegeven, vraagt ons lichaam in de winter om ander eten dan in de zomer. De groente, fruit, kruiden en specerijen die bij het seizoen passen, sluiten hier perfect op aan. In de winter maak je bijvoorbeeld een stevige stamppot met groente en in de zomer een smoothie met zomerfruit. Wanneer je seizoensgebonden eet, word je gedwongen om ook eens naar andere groenten en fruit te kijken dan de standaard broccoli, welke het hele jaar verkrijgbaar is. Je creëert hiermee meer variatie in je voedingspatroon, waardoor je een grotere verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

5 Je bespaart geld
Een vriend zijn voor je portemonnee? Dan is seizoensgebonden groenten en fruit kopen ook een goed idee. Ze hoeven namelijk geen duizenden kilometers af te leggen, er zijn geen extra meststoffen of extra supplementen nodig om de groenten en fruit te laten groeien. Hierdoor is seizoensgroenten en -fruit vaak veel goedkoper dan de groenten en fruit die niet uit het seizoen of niet van de lokale teler komen.

 

Bronnen: LekkerGezondWomen’s Health

Meer posts uit deze categorie

Kaasomelet met rucola

Wie houdt er nou niet van een lekkere kaasomelet? Daarom hebben we dit keer gekozen voor een lekker snel en vegetarisch recept ...

Verantwoord genieten op z’n Italiaans!

Zin in een heerlijk Italiaans gerecht, maar ben je op dieet? We hebben een heerlijk koolhydraatarm recept voor je uit ons kookb...

De nummer één ontbijtshake!

Ontbijten met de Goodmorning shake is makkelijk, snel, gezond en lekker! Deze innovatieve en unieke shake kan gebruikt worden i...

Are you losing it, maar je gewicht nog niet?

Heb je soms het gevoel dat je de weg kwijtraakt tussen alle diëten, maar je gewicht nog niet? Met onze campagne ‘Are you ...