Heb jij een winterdip? Dit kun je eraan doen!

Volgens een onderzoek van Radar uit 2017 heeft 1 op de 3 mensen last van een winterdip of winterdepressie. Vaak genoemde oorzaken zijn het gebrek aan zonlicht en dalende temperaturen. Een winterdip is een mildere vorm van een winterdepressie, maar kan alsnog een merkbare invloed hebben op je gesteldheid. Veelvoorkomende symptomen bij een winterdip zijn:

  • Vermoeidheid
  • Sombere gevoelens
  • Gevoel van rusteloosheid
  • Veel behoefte aan slaap
  • Verhoogde eetlust
  • Prikkelbaar

Of je er nu maar een paar dagen last van hebt of de hele herfst en winter lang: een winterdip is vervelend. Gelukkig zijn er genoeg acties die je kunt ondernemen om jouw winterdip te overwinnen, of in ieder geval te verzachten.

Let there be light
Een tekort aan (zon)licht kan één van de oorzaken zijn van jouw winterdip. Er bestaan speciale lichttherapieën, maar je kunt ook kleinere stappen nemen om meer licht te creëren. Zorg voor licht in huis door alle gordijnen te openen wanneer je wakker wordt. Nog donker buiten? Schakel de lichten aan in huis. Je kunt ook een wake-up light aanschaffen of een soortgelijke app op je mobiel downloaden, die je ’s ochtends helpen met wakker worden.

Cliché maar waar: let op je voeding
Door gezond te eten houd jij je weerstand op pijl en ben je minder snel gevat voor griep of verkoudheid. Natuurlijk kun je jezelf af en toe verwennen, maar vergeet niet voldoende vitamines binnen te krijgen. Naast een goede weerstand krijg je van gezonde voeding ook een dosis energie, en dat kun je nu wel gebruiken!

Kom in beweging
Als het buiten donker en koud is heb je waarschijnlijk nóg minder zin om naar de sportschool te gaan, maar juist nu kan je lichaam dit goed gebruiken. Wanneer je sport maakt je lichaam namelijk endorfine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit komt goed van pas tijdens de winterdip, want zo vecht je terug tegen die sombere gevoelens.

Ga de buitenlucht in
Trek een warme trui aan, haal je muts en sjaal van de kapstok en ga een rondje wandelen. Dankzij de frisse buitenlucht krijgt je lichaam een opkikker. Doe je dit ook nog eens met een blauwe lucht, dan ben je helemaal goed bezig. Blauw licht remt namelijk de aanmaak van melatonine, dit hormoon maakt je slaperig. Wandelen in de blauwe lucht maakt je dus wakker!

Plan leuke uitjes
Zorg ervoor dat je een leuk uitje op de planning hebt staan. Zo kun je naar iets uitkijken en houd je jezelf bezig. Spreek af met vriendinnen, ga naar de bioscoop of bezoek een winterfair! Genoeg leuke dingen die je kunt ondernemen. Laat de winterdip niet de baas worden over jou, maar wordt de baas over jouw winterdip!