U bevindt zich hier:  Straightaway.nl » Zo geef je een welgemeend compliment!

Zo geef je een welgemeend compliment!

Complimenten zijn als het ware kleine cadeautjes, die zowel de gever als ontvanger een goed gevoel geven. Ook tijdens het afvallen kan een welgemeend compliment net voor dat extra zetje motivatie zorgen. Maar hoe geef je op de juiste manier een compliment en hoe neem je een compliment in ontvangst?

Wees oprecht
Geef een compliment waar je daadwerkelijk achter staat. Maak dus geen compliment over iemands jurk wanneer je deze eigenlijk niet mooi vindt. Een oprecht compliment geeft zowel jou als de ontvanger een goed gevoel.

Zeg iets concreets
Maak jouw compliment concreet door eraan toe te voegen waarom de ontvanger het compliment verdient. Het compliment “Je bent zo aardig” is vrij algemeen en kan daardoor oppervlakkig overkomen. In plaats daarvan kun je zeggen “Ik vind je aardig omdat je naar mijn verhalen luistert”. Een andere valkuil is het stellen van een vraag. Dus niet “Ben je afgevallen?” maar “Je ziet er goed uit want je straalt”.

Overdrijf niet
Probeer je te focussen op één compliment. Zeg dus niet “Je nieuwe kapsel is echt geslaagd en dan heb je ook nog van die mooie nagels en een prachtige outfit.” Hierdoor kan je compliment niet gemeend overkomen en een overdaad aan lof kan de ontvanger ongemakkelijk maken.

Let op je omgeving
Een gemeend compliment geven vraagt om wat oplettendheid. Dit betekent niet dat je elke dag een compliment hoeft te geven, maar let bijvoorbeeld op wanneer iemand een belangrijke mijlpaal heeft behaald. Is jouw vriendin afgevallen en weet je dat ze dit lastig vond? Dan kun je haar complimenteren met haar doorzettingsvermogen.

Compliment ontvangen
Jij bent er klaar voor om iedereen in jouw omgeving de beste complimenten te geven! Maar hoe neem je zelf een compliment in ontvangst? Mensen zijn snel geneigd om complimenten weg te wuiven door het compliment af te zwakken of direct een compliment terug te geven. Terwijl het enige wat je hoeft te zeggen is: “Bedankt” en ervan genieten!

Meer posts uit deze categorie

Heerlijke variaties voor de paasdagen!

De paasdagen staan weer voor de deur. Grote kans dat er een paasontbijt, - brunch of -diner op de planning staat. Ben je bezig ...

Een topprestatie van zes vriendinnen, hoe gaat het nu met ze?

Door de topprestatie van zes vriendinnen verscheen er een artikel over hen in Dagblad van het Noorden en de Vrouw. In het Drent...

Waarom de weegschaal niet alles zegt

Op de weegschaal staan is vast niet je favoriete hobby, maar het is wel een handige tool tijdens het afvallen. Je stapt er dage...

Goede voornemens? Haal motivatie uit deze 5 quotes!

Met een nieuw jaar komen ook de goede voornemens weer tevoorschijn, waaronder afvallen. Zoals we allemaal weten kan het lastig ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *